2 ay önce
51 Görüntüleme

Veeam Replication Kurulum Hizmeti

Teknolojiler: Yedekleme
Veeam
Kurulum / Tek Seferlik Servisler

Veeam Replikasyon altyapısı Fekalet Kurtarma sistemlerinin kurulması için gerekli temel bileşendir. Canlı kullanılmakta olan servislerin tahsis edilen felaket kurtarma alanına anlık ya da belirlenen periyotlarla kopyalanması işlemlerini içerir.

Felaket Kurtarma (Disaster Recovery): Felaket kurtarma, önceden belirlenmiş bir felaket durumunda organizasyonun iş sürekliliğini sürdürme çabalarını içerir. Felaketler, doğal afetler, teknolojik arızalar, siber saldırılar veya diğer beklenmedik olayları içerebilir. Bu durumda, Felaket Kurtarma Planı devreye girer ve organizasyonun mümkün olan en kısa sürede normal faaliyetlerine geri dönmesini sağlar.

Verilerin global güvenlik standartlarına uygun veri merkezlerinde, canlı veriden farklı bir yerde tutulması felaket durumlarında veri kaybı risklerini minimize edeceği gibi organizasyonların hızlı bir şekilde yeniden servislerini kullanılabilir yapmalarını sağlayacaktır.

       Hizmet kapsamı, kurulum hizmetinin net bir şekilde tanımlanması, sağlanacak hizmet ile beklentilerin yönetilmesine, hizmet verenin ve hizmet alanın sağlanan hizmet konusunda uyumlu olmasına yardımcı olur.


Tüm 3. Parti sistemlerin en güncel versiyonlarında ve updateleri almış olması gerekmektedir. Yapının bu şekilde olmaması çoğu zaman düşük performans, backup hataları gibi problemlere sebep vermektedir. Felaket kurtarma sistemlerinin kurulabilmesi için aşağıda belirtilen şartların sağlanması gerekmektedir;


Replike edilecek sunucuların tamamının sanal sunucu olarak kurulmuş olması gerekmektedir. Fiziksel sunucuların replikasyonu hizmet kapsamında değildir.
Sanal sunucuların VMWare ESX 6.x ve üzeri sanallaştırma altyapılarında çalışıyor olması gerekmektedir.
Felaket kurtarma alanında ayrıca kurulmış bir VMWare ESX 6.x ve üzeri sanallaştırma altyapısı bulunması gerekmektedir.
Felaket kurtarma alanında canlı sistemleri yöneten vCenter yapısından farklı olarak ayrıca Felaket Kurtarma alanında konumlandırılmış VMWare vCenter yapısı bulunması gerekmektedir.
Felaket Kurtarma alanı ile canlı sunucuların konumlandırıldığı veri merkezi arasında MPLS ya da Site-to-site VPN bağlantısı bulunmalıdır.
MPLS ya da Site-to-site VPN yapılarının kurulmuş ve IP erişilebilirliği sağlanmış olmalıdır. Bu hatların kurulumu ve konfigürasyonu hizmete dahil değildir.
Replike edilecek sunucular için RPO ve RTO değerlerinin belirlenmiş olması gerekmektedir. Hangi sunucunun ne sıkılıkla replike edilmesi isteniyorsa bir tablo halinde kurulum aşamasında iletilmesi gerekmektedir.
Felaket Kurtarma alanındaki veri merkezinin yeterli CPU, RAM ve HDD kapasitesine sahip olması gerekmektedir.
Felaket Kurtarma alanındaki altyapı yetersizlikleri, network konfigürasyon sorunları, bant genişliği yetersizlikleri vb durumlarla ilgili oluşacak sorunlar bu hizmetin kapsamında değildir. Kaynakların RPO ve RTO değerlerini sağlamak için yeterli seviyelerde olması gerekmektedir. Yetersizlik durumunda bu kaynakların arttırılması müşterinin sorumluluğundadır.
Felaket durumunda Veeam Altyapısı üzerinde yapılması gerekenler ilgili IT sorumlularına gösterilecektir. Hizmet kapsamında felaket kurtarma senaryosunun test edilmesi dahil değildir.
       Hizmet kapsamının net bir şekilde tanımlanması, beklentilerin yönetilmesine, yanlış anlamaların önlenmesine ve hem hizmet verenin hem de hizmet alanın sağlanan hizmetler konusunda uyumlu olmasını sağlamaya yardımcı olur.


Veeam Replication Kurulum Hizmeti kapsamında yapılan faaliyetler aşağıda listelenmiştir.


Veeam Backup Replication server ve gerekli olan servislerin kurulumu
İşletme tahsis edilen felaket kurtarma alanındaki vCenter entegrasyonlarının tamamlanması
Birden fazla ESX host içeren ortamlar için Veeam Proxy kurulumlarının yapılması.
Müşteriden alınacak RPO ve RTO değerlerine göre replikasyon job tanımlarının yapılması.
Replikasyonların sorunsuz bir şekilde tamamlanması sonrasında müşteriye failover işlemlerinin test ortamında gösterilmesi.
Acil durumda yapılması gerekenlerin müşteriye aktarılması.
Acil durum dönüşlerinde yapılması gerekenlerin müşteriye aktarılması.



Replikasyon kurulum hizmeti kapsamı dışında bırakılan faaliyetler aşağıda listelenmiştir.


Canlı Ortam Yönetimi
Sanal Platform konfigürasyonu
Felaket kurtarma alanındaki yetersizliklerin giderilmesi
Hatlarla ilgili sorunların ya da yetersizliklerin giderilmesi
Müşterinin altyapısı ile sebebi ile oluşacak problemlerin çözülmesi
Ürün kurulumu sonrası ürün ile ilgili talep edilen konfigürasyonlar, monitoring , yeni entegrasyon gibi hizmetler.
Felaket provası gibi kurulum sonrası destek istenen işler.
© 2024 Yönetilen Servisler - DİPLOKİON BİLİŞİM SİSTEMLERİ A.Ş. All rights reserved. Powered By BUBERKA