Backup ve Felaket Kurtarma merkezleri bir organizasyonun verilerini koruma ve iş sürekliliğini sağlama amacıyla kullanılan bir stratejik planlama ve uygulama sürecidir.
Backup (Yedekleme): Veri kaybını önlemek amacıyla düzenli aralıklarla yapılan bir kopyalama işlemidir. Bu kopyalar, belirli bir zamandaki veri durumunu yedekler ve bu sayede veri kaybı durumunda geri dönülebilir.
Felaket Kurtarma (Disaster Recovery): Felaket kurtarma, önceden belirlenmiş bir felaket durumunda organizasyonun iş sürekliliğini sürdürme çabalarını içerir. Felaketler, doğal afetler, teknolojik arızalar, siber saldırılar veya diğer beklenmedik olayları içerebilir. Bu durumda, Felaket Kurtarma Planı devreye girer ve organizasyonun mümkün olan en kısa sürede normal faaliyetlerine geri dönmesini sağlar.
Her uygulamada da backupların ve replikaların güvenli, doğru, erişilebilir durumda olması elzemdir. Verilerinizin en az üç kopyası olmalıdır. 3-2-1 kuralı, verilerinizin üç kopyasını tutmanız, bu kopyaları iki medya türünde depolamanız ve bir kopyayı da iş yeri dışında saklamanız gerektiğini belirtir.
Verilerin global güvenlik standartlarına uygun veri merkezlerinde, canlı veriden farklı bir yerde tutulması riskleri minimize edecektir.