Anasayfa Blog Uzman Görüşleri Doç. Dr. Murat Levent Demircan Galatasaray Üniversitesi
Doç. Dr. Murat Levent Demircan Galatasaray Üniversitesi

Doç. Dr. Murat Levent Demircan Galatasaray Üniversitesi

Doğasında sahip olduğu uzmanlık unsuru ile gelişen teknolojiye paralel olarak büyüyen ve devasa bir mikro uzmanlıklar okyanusuna dönüşecek BT ekosistemi ile çalışmak sadece makro seviyede değil, firma organizasyon yönetimi açısından da oldukça faydalı…

BT SERVİSLERİ VE MODERN İŞ DÜNYASI

İş dünyası, pandemi sürecinde ciddi anlamda etkilenen ve şekil değiştiren hayatı hızlıca analiz etti ve gelişen teknolojinin nimetleri ile beraber söz konusu bu değişime uyum sağladı. Yaşadığı adaptasyonu ek olarak bu 2-3 sene içerisine; hayatımıza etkili biçimde nüfuz eden yapay zeka teknolojisi ve artık iş dünyasının olmazsa olmazları arasına giren veri bilimi ve sürdürülebilir inovasyonu bir neo status quo olarak kabul eden modern iş dünyası, son yüzyılda katedemediği inkişâfı sığdırdı.

Küçük, orta ve büyük ölçekli kurumların defacto veya tandem karşılaştıkları bu durum derin zorluklar taşısa da beraberinde çözüme dair kendi yönetim yaklaşım ve bakış açılarını da getirdi. Dijital unsurların sağladığı dijital ölçeklenme ile neredeyse sıfıra düşen marjinal maliyetlere sahip, dijital dönüşümünü sağlamış, kendi kendini yok etmiş tabiri caizse formsuzlaşmış (noform) firmaların karşısında bir yandan ilk dijital adımlarını kafasını duvarlara vura vura atmaya çalışan bir yandan da sevecen çehresiyle gülümseyen sürdürülebilirliliğin arkasında tuttuğu yönetmelik ve yönerge sopasını her an kafasına inecek korkusuyla bekleyen firmalar inovasyon sağlamak ve değer üretebilmek için şimdilerde eskisinden çok daha fazla işbirliği ve entegrasyon ortamına dahil olmak zorundalar.

Firmalar için dijital ölçeklenme katarının son vagonuna alınan bir bilet; ciddi maliyet düşüşü ve değer yaratma potansiyeli oldukça fazla dijital inovasyon imkanları demek. Hem maliyet düşüşü hem de değer yaratımı sağlayabilmek içinse profesyonellerin kesin ve kat’i bir idari odaklanma psikolojisine girmeleri gerek. Bu odaklanmayı ve konsantrasyonu sağlamaksa firmaların; premium değil ama beklenilen standartta, acele değil ama süratli, esnek ama regülasyonlarla uyumlu yüksek uzman bilgisine erişip bu yoğun ve konsantre bilgiyi bir deneyim kaldıracı olarak kullanmalarına bağlı.

Firma ve profesyonellerin bahsettiğimiz uzman bilgisini temin edebilecekleri en doğru yer ise BT servisleri ekosistemi. Doğasında sahip olduğu uzmanlık unsuru ile gelişen teknolojiye paralel olarak büyüyen ve devasa bir mikro uzmanlıklar okyanusuna dönüşecek BT ekosistemi ile çalışmak sadece makro seviyede değil, firma organizasyon yönetimi açısından da oldukça faydalı. Pandemi sonrasında oluşan “çalışansızlık” sendromu, dijital unsurların gelişimi ile organizasyon içinde neşet eden “star çalışanların” işimize gelen ama bir o kadar da rahatsız edici gerilla tarzı iş yaklaşımlarının, insan kaynakları departmanlarının gündüz vakti kandille aradığı derin uzmanlık alanına sahip asla bulunamayan yeteneklerin çözümü hep BT servislerini doğru kullanmamıza bağlı.

BT servisleri sahip oldukları derin uzmanlık bilgisi ile firmalara ciddi bir deneyim kaldıracı sunuyorlar. BT hizmeti sunan bir danışmanla çalışmakla daha önce yaşanılan başarısızlıkları bertaraf etme imkan ve ayrıcalığının finansal karşılığı hesaplanamaz bile. BT servislerini organizasyon içerisinde bir “ninja ekip” olarak yer vermek hem iş çözümünün sağlıklı nihayetlenmesini hem de ciddi süre avantajı sağlayacaktır.

Firmaların karşısında atmaları gereken önemli bir viraj da sürdürülebilirlik. Sürdürülebilirlik her ne kadar gözümüze köşesinde uyuyan sevimli bir kedi gibi gözükse de kuyruğuna basıldığında yırtıcı bir kaplana dönüşecek kadar da tehlikeli. Sürdürülebilirliğin beraberinde getirdiği yönetmelik ve yönergeler firmaların üzerinde Democles’in kılıcı misali sallanmaya başladı bile. Uluslararası, regüle ve yönetmeliklere tabi pazarlarda çalışanlar firmalar sürdürülebilirliliğin beraberinde getirdiği yükümlülükleri sağlamak için BT servislerini kullanmak gayet yerinde ve ekonomik bir çözüm olacaktır. BT servisleri sahip oldukları uzmanlık sayesinde hem karbon ayak izinin azalmasında hem de iş süreçlerinin izlenebilirliğinin arttırılmasında firmalara ciddi fayda sağlayacaktır.

Murat Levent Demircan Doç. Dr.
Galatasaray Üniversitesi

NOT: Bu içerik, yazarın kişisel görüşlerini yansıtmaktadır ve burada belirtilen fikirler yazarın çalıştığı kurumun resmi görüşleriyle veya yonetilenservisler.com.tr’de sunulan ürün ve hizmetlerle doğrudan bir ilişki içermez.

E-Bültene Kayıt ol!
E-Bültene Kayıt ol!

Yeniliklerde haberdar ol

E-Bültene Kayıt ol!

Mail adresinizi ekleyerek düzenli haberler, etkinlikler ve yeniliklere hızlı ulaşın!
© 2024 Yönetilen Servisler - DİPLOKİON BİLİŞİM SİSTEMLERİ A.Ş. All rights reserved. Powered By BUBERKA